Sıkça Sorulan Sorular

Programın amacı nedir?

Program, hukuk alanında ihtiyaç duyulan yardımcı elemanları, adalet mekanizmasının gerektirdiği bilgi ve donanıma, basit hukuki sorunları çözebilecek teorik bilgiye, toplumsal duyarlılığa, hukukun gerektirdiği dürüstlük ve meslek etiği anlayışına sahip, insan haklarına saygılı ve nitelikli bireyler olarak yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

 

Hangi puan türünden öğrenci alıyor?

Adalet Programı TYT puan türünden öğrenci almaktadır.

 

Eğitim süresi ne kadardır? En fazla kaç yılda mezun olmam gerekir?

Eğitim süresi dört yarıyıldır. En fazla dört yılda mezun olmanız gerekmektedir.

 

Programdan mezun olabilmek için gerekli koşullar nelerdir?

Mezun olabilmek için not ortalamanızın en az 2.00 olması ve kaldığınız ders olmaması gereklidir.

 

Adalet Programında verilen eğitimin kapsamı nedir?

Öğrencilerimize hem temel hukuk dersleri hem de çalışabilecekleri alanlara uygun olarak mesleki eğitime yönelik dersler verilmektedir.

 

Staj zorunluluğu var mıdır?

Evet, müfredatımızda 30 iş günü süreyle zorunlu staj vardır.

 

Bu programın mezunları nerelerde çalışabilecektir?

Mezunlarımız, yargı teşkilatı personeli (zabıt katibi, icra memuru, mübaşir, infaz koruma memuru, memur) başta olmak üzere, mesleki yeterlilik sınavlarında başarılı göstermek koşuluyla müdür (yazı işleri müdürü, icra müdürü) olarak görevlerine devam edebilmektedirler. Bunun yanında  kamu kurum ve kuruluşlarında, noterliklerde, bankacılık ve finans sektörlerinde, hukuk bürolarında ve özel sektörde birçok alanda çalışabilmekte olup, öncelikle tercih edilmektedirler. 

 

Neden FSMVU Adalet Programı?

Programımızda eğitim hizmeti, alanında uzman ve deneyimli akademik kadro tarafından yürütülmektedir. Üniversitemizin “yalnızca eğitim değil değer de veriyoruz”  ilkesine uygun olarak verimli bir müfredatın ötesinde öğrencilerimize danışmanlık faaliyetlerimizi en verimli şekilde yürütmekteyiz. Böylece öğrencilerimiz hem eğitim öğretim dönemlerini en iyi şekilde tamamlamakta hem de çalışma alanlarında öncelikle ve özellikle tercih edilmektedirler.

 

Programdan dikey geçiş imkânı var mı?

Evet, mezunlarımız, Dikey Geçiş Sınavı ile hukuk fakültelerine ve açık öğretim fakültelerinin ilgili bölümlerine geçmek suretiyle lisans eğitimlerini tamamlayabilmektedirler.

 

Dikey geçiş sınavıyla fakültesine geçersem eğitimime kaçıncı sınıftan başlayacağım?

Bu durum geçeceğiniz üniversite mevzuatına göre değişiklik gösterecektir. YÖK ün zorunlu ortak derslerinden ve ders içerikleri (ve/veya kredileri) örtüşen derslerden üniversitenin uygun gördüğü ölçüde muaf olabileceksiniz. Muafiyet durumunuza göre de uygun görülen dönemden fakülte eğitiminize devam edebileceksiniz.

 

FSMVU Adalet Programı nerede eğitim vermektedir?

Meslek Yüksekokulumuz üniversitemizin Haliç Yerleşkesindedir. Yerleşkemiz, Beyoğlu Sütlüce mahallesinde, hem kara hem deniz yoluyla ulaşıma elverişli merkezi bir konumda bulunmaktadır.

 

Örgün Öğretim ile İkinci Öğretim arasında geçiş imkânı var mıdır? Koşulları nelerdir?

Programın ikinci ve üçüncü yarıyılında geçiş hakkı vardır.

Birinci öğretimden ikinci öğretime kontenjan sınırlaması olmaksızın yatay geçiş yapılabilir. Kurum içi yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması şarttır. Öğrencinin gerekli not ortalamasını sağlaması kaydıyla başarısız ders bulunması yatay geçişe engel değildir. Öğrencinin yatay geçiş başvurusu yapabilmesi için Üniversite içinde daha önce yatay geçiş yapmamış olması ve disiplin cezası almamış olması gerekir.

II. öğretimde ise diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk yüzde onuna girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler, I. öğretim diploma programlarına kontenjan dahilinde yatay geçiş yapabilirler.

 

Programın kontenjanları, eğitim ücretleri ve burs imkânları hakkında nereden bilgi alabilirim?

Üniversitemizin eğitimi, ücretleri ve burs imkânları ile ilgili olarak http://aday.fsm.edu.tr/ adresimizden ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.