Dijital Çağda Meslek Yüksekokullarının Yeniden Yapılandırılması 1. Gün

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen “Dijital Çağda Meslek Yüksekokullarının Yeniden Yapılandırılması” uluslararası sempozyumu yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi. Etkinlik dört gün boyunca Zoom Webinar ve FSMVU Youtube kanalında canlı olarak yayınlandı.

Sempozyumun ilk günü, 10 Mayıs 2022 Salı günü saat 10.00’da Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zühtü Hakan AKPOLAT ve Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şahin KARASAR’ın açılış konuşmaları ile başladı. “Dijital Bir Üniversitenin Bugünü” konusunu ele alan KARASAR, yükseköğretimin dünü, bugünü ve yarını üzerine sorgulayan, çözüm yollarını farklı bakış açıları ve tüm paydaşların aktif katılımı ile keşfetmeye odaklandı.

Açılış konuşmaları kapsamında, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü müdürü Prof. Dr. Yasemin IŞIKTAÇ ise “Dijitalleşmenin Sağladığı Olanakları Meslek Yüksekokullarına Hızla Yansıtmalıyız” konulu video konferans ile sempozyuma katıldı. Konuşmasında, 21. yüzyıl başlarında daha çok ABD’de tartışma konusu yapılan “digital gap-divide” kavramını ele alan IŞIKTAÇ, ülkelerin farklı olan eğitimleri özelinde bireylerin; diğer yandan dijitalleşme açısından ülke veya firmaların Bilgi ve İletişim Teknolojilerine (BİT) ulaşılmasında ve kullanılmasında yaşanan adaletsizliklere işaret etti. Ekonomik eşitsizlik, kullanabilme eşitsizliği (bilgisayar okuryazarlığı), katılım eşitsizliği başlıkları ile üç temada dijital uçurumu ortaya koyan konuşmacı, eğitimde yapılacak hamleler ile bu eşitsizliğin düzeltilmesi gerektiğini ifade etti. Uzaktan eğitimin salt bir paket program olarak kalmayıp karşılıklı iletişimi e-posta, sohbet, form vb. gibi yeni tekniklerle de güçlendirilmesi halinde yüz yüze eğitimin sağladığı birçok imkânı dolaylı olsa da yaratabileceği fikri üzerinde duran IŞIKTAÇ, örgün eğitimi destekleyici bir unsur olarak ve giderek etkinliği artan bir dijital eğitimle karşılaşacağımıza işaret etti.

Açılış konuşmalarının sonuncusu ise “Dijital Hastalıklar” başlıklı konuşması ile İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Gülbeniz AKDUMAN tarafından gerçekleştirildi. Konuşmasında whatsappitis (aşırı mesaj atma), hikikomori fenomi (eve kapanma), ego sörfü (sosyal medyada sürekli kendi adını arama), blog ifşacılığı gibi dijital hastalıkları tanıtan AKDUMAN, interaktif sunumuyla günümüz insanın dijialleşme konusunda farkındalık taşımaları gerekliliğine işaret etti.

Öğleden sonraki ilk oturumunda, FSMVU Adalet Program Başkanı Öğr. Gör. Buket ABANOZ ÖZTÜRK'ün moderatörlüğünde, İstanbul Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Fethi GEDİKLİ “Hukuk Eğitiminin Yarını/Yarının Hukukçuları” ardından Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Selin ÖZDEN MERHACI "Çevrim İçi Öğretimde Fikri Haklara İlişkin Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdiler. Konuşmacılara hediye ve teşekkür belgelerinin takdimi ile oturum sona erdirildi.

Eş zamanlı gerçekleştirilen bildiri oturumlarının birincisinde ise FSMVU Öğr. Gör. Elif KARA'nın moderatörlüğünde Biruni Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Safa HEYBET “Biruni Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Sosyal Sorumluluk Proje Performanslarının Değerlendirilmesi”, ardından FSMVU Öğr. Gör. İdris KAYDUL "Hukuk Alanındaki Yapay Zekâ Uygulamaları", yine FSMVU Öğr. Gör. Önder Suat ULUÇLAR ise "Pro Bono Publico Üzerine" konulu tebliğlerini sundular. Konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdimi ile oturum sona erdirildi.

İkinci panel oturumda ise FSMVU Öğr. Gör. Esra ÇALIK BAYAZIT’ın moderatörlüğünde İstanbul Arel Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Erdoğan MERT “Z Kuşağı İçin F Klavye Eğitimi”, Yalova Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Cansev KARAKUŞ “Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Yaşam Boyu Öğrenme Yeterlilikleri” ve Isparta Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Hatice MESCİ ise “Açık Öğretim Adalet Meslek Yüksek Okullarının Kapatılması Kararının Eğitim Kalitesi ve İstihdam Üzerindeki Etkisi” başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdiler. Konuşmacılara hediye ve teşekkür belgelerinin takdimi ile oturum sona erdirildi.

Eş zamanlı gerçekleştirilen bildiri oturumlarının ikincisinde ise FSMVU Öğr. Gör. Münevver Kübra BAKIRCI moderatörlüğünde, İstanbul Aydın Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu müdürü Prof. Dr. Ömer Adil ATASOY “Dijital Çağda Meslek Yüksekokullarına Yenilikçi Bir Bakış” ve FSMVU Adalet Programı Başkanı Dr. Buket ABANOZ ÖZTÜRK “Geleceğin Hukukçusunun Sahip Olması Gereken Yetenekler” konulu tebliğlerini sundular. Konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdimi ile oturum sona erdirildi.

Programın ilk günü, Dr. Sinem TORAMAN tarafından verilen “MAXQDA ile Nitel ve Karma Yöntemler Araştırmaları Veri Analizi Eğitimi” ile sona erdirildi.